Kerst Ruimteraket

Vaardigheidsniveau: Intermediair

Maak eens iets buitenaards. Deze ruimteraket is uitstekend geschikt voor het opbergen van alle geheime schatten. Kies een leuke kleur en maak de tafel helemaal naar jouw smaak.

Download en print de schets

Download de PDF van de raket schets en print. De schets is gemaakt op  A0 papierformaat. Met een A4 printer zal je de schets op verschillende A4 papieren moeten afdrukken. Om dit te doen selecteer je eerst de ‘tegel’ optie in het printmenu alvorens af te drukken. Je printer zal automatisch de snijvorm op 8 verschillende A4 papieren afdrukken. Als alternatief kan je de snijvorm laten afdrukken in een lokale copyshop.

Stap-voor-stap tutorials

Stap 1. Plak de schets samen

Met behulp van schilderstape plak je de A4 papieren samen. Daarna snij je met een scherp mesje de verschillende ellementen van het sjabloon uit.

Stap 2. Teken rond de sjablonen

Plak de sjablonen op het multiplex en teken voorzichtig rondom rond.

Nu heb je de snijlijnen uitgetekend op het multiplex en kan je beginnen zagen.

Stap 3. Zaag de buitenste randen

Zorg er voor dat je figuurzaag niet in een pendelinstelling staat. Dit zorgt voor een betere afwerking bij het zagen. Zaag voorzichtig rond het sjabloon. Het kan handig zijn om het multiplex vast te maken aan een werkbank met een klem. Wees er wel zeker van dat je niet in je werkbank of tafel zaagt.

Begin met het uitzagen langs de buitenkant. Zo vermijd je dat je later kleine stukken multiplex moet uitzagen, wat het minder veilig werken maakt.

Stap 4. Zaag de binnenranden

Zaag nu de binnenste onderdelen uit het sjabloon en herhaal dit voor alle onderdelen van de raket tafel.

Je hebt nu alle onderdelen voor de basis van de raket.

Stap 5. Denk na over waar je de schappen wil plaatsen

Om de schappen toe te voegen moet je eerst plannen waar je ze wil plaatsen. Wij gebruikten 2 schappen aan elke kant en spiegelden de posities naar de tegenovergestelde kant. Dit maakt het makkelijker om de schappen te zagen en te bevestigen.

Stap 6. Opmeten

Met een passer meet je de breedte van de basis waar je een schap wil bevestigen. Meet dit uit op één van de half uitgesneden basis onderdelen. Op deze manier zorg je ervoor dat het uitgezaagde schap perfect in de raket past.

Stap 7. Opmeten (deel 2)

Behoud de afstand van je passer en transfereer deze naar de overgebleven multiplex. Teken een cirkel rond een hoek, let wel op dat deze hoek exact 90° is.

Stap 8. Zaag de schappen

Je kan nu beginnen met het uitzagen van de schappen met je figuurzaag.

Omdat we de plaatsen van de schappen gespiegeld hebben naar de tegenovergestelde kant, moet je steeds 2 schappen met dezelfde afmetingen zagen.

Stap 9. Maak de randen zacht

Schuur de schappen voorzichtig op zodat het zacht genoeg voelt om aan te raken. Doe dit ook voor de rest van de raket om splinters te vermijden en het makkelijker te maken om te verven.

Stap 10. Markeer een spatie in het midden

Om de juiste boorgaten te markeren voor de schappen moet je eerst de middenlijnen uittekenen. Om dit te doen plaats je eerst een half basis paneel op een volledig paneel en teken je een lijn langs de rand. 

Stap 11. Markeer een spatie in het midden (deel 2)

Doe hetzelfde aan de andere kant. Als je dit gedaan hebt, heb je 2 lijnen die ongeveer 12mm uit elkaar liggen.

Stap 12. Plaats boormarkeringen

Hou de schappen waar je ze wil plaatsen en teken een horizontale lijn langs de bovenrand van het schap. Zet dan 2 markeringen ongeveer 6mm onder deze lijn en ongeveer 30mm van de uiteinden van het schap. Dit worden je boorgaten. Herhaal dit voor alle schappen.

Stap 13. Plaats boormarkeringen (deel 2)

Zet dan 2 markeringen ongeveer 6mm onder deze lijn en ongeveer 30mm van de uiteinden van het schap. Dit worden je boorgaten. Herhaal dit voor alle schappen.

Stap 14. Begin met boren

Gebruik een 3mm boorbit als je gebruik maakt van 3.5 x 30mm schroeven om de schappen te bevestigen. Gebruik nu je boormachine in de boorinstelling en boor door de markeringen die je in de raket gemaakt hebt. Hou de schappen op de plaats waar je ze wil bevestigen, lijn de bovenrand uit met de lijn die je getekend hebt en boor recht in de schappen.

Stap 15. Bevestig de schappen

Met de 3.5 x 30 mm schroeven bevestig je alle schappen aan de basis. De 3 basisonderdelen worden bevestigd door de schappen.

Bevestig 2 schappen eerst aan de volledige raket. Leg dit plat op de vloer en bevestig dan één helft van de raket aan deze 2 schappen door eerst 2 boorgaten te boren. Zorg ervoor dat de bovenkant en onderkant van je raket waterpas staan. Herhaal dit voor de andere schappen en de andere helft van de raket.

Stap 16. Wees creatief

Nu dat je ruimteraket klaar is, is het tijd om ze te personaliseren. Met enkele felle kleuren schilder je dat raket naar wens.

Stap 17.