Buitenopslag

Moeilijkheidsgraad: Gevorderd

Maak een aantrekkelijke opslagplek voor je afvalbakken en recyclage, met een plantenbak op het dak.

play_arrow

Wat je nodig hebt

 • 75 mm x 50 mm (3x2 inch) behandelde houten planken
 • 15mm x 125mm behandelde houten latten (of hout van oude paletten)
 • Dunne multiplex plaat
 • 80mm houtschroeven
 • 35 mm spijkers (ongeveer)
 • Wielen/voetblokken x6
 • Plantenbak
 • Bodem
 • Planten

Stap-voor-stap instructies

Voorbereiding

Dit project kan aangepast worden aan alle items die je wilt opbergen! Begin met de verhoudingen van je compartimenten te bepalen. Wij gebruikten ons hoogste item - de vuilnisbak - om de hoogte van het frame en de breedte van het hoofdvak te bepalen. Langs de langste randen van de vuilnisbak hebben we 20 cm extra toegevoegd (10 cm aan elke kant) zodat we de bak gemakkelijk konden verwijderen en 25 cm erboven zodat het deksel open kon. Om de diepte van je frame te bepalen, meet je welk item het diepst is.

Gebruik dezelfde aanpak om de breedte van het schappencompartiment te berekenen. Vergelijk de afmetingen van je voorwerpen om de breedste te vinden, meet de langste rand en tel er 20 cm bij op. Je kunt één of meer planken toevoegen, waarbij je de hoogtes van je objecten gebruikt om de ruimte tussen de planken te bepalen. Tel bij elke hoogte 10 cm op (of 20 cm als ze een deksel hebben). Je kunt de hoogte van het frame vergroten als de gecombineerde hoogte van de items dit vereist.

Gebruik je maten om de lengte van je planken te bepalen en gebruik de bovenstaande diagrammen als referentie:

 • Groen: breedte plank x4 - gecombineerde breedte van beide compartimenten.
 • Roze: binnenste kolom x2 - hoogtemeting
 • Rood: buitenste kolom x4 - hoogtemeting plus de hoogte x2 van je breedte planken
 • Lichtblauw: binnenste diepte plank x2 - dieptemeting
 • Blauw: buitenste diepte plank x4 - dieptemeting min de overlap van de rode planken

Zaag de planken en plantenbak op maat nadat je het frame hebt gemaakt om er zeker van te zijn dat ze precies zijn, maar gebruik voorlopig je metingen als een ruwe richtlijn. De schappen hebben elk vier planken nodig, twee volgens de breedte van het vak en twee volgens de diepte.

Voor de plantenbak heb je vier latten nodig:

 • Twee met de lengte van je gecombineerde breedtemeting plus minstens 6 cm om rekening te houden met de binnenkolom
 • Twee volgens de dieptemeting plus minstens 16 cm om rekening te houden met de extra ruimte die wordt gecreëerd door de buitenste kolommen.

Je hebt ook een multiplex plaat nodig voor de bodem - ook deze zaag je later op maat.
 

Stap 1 - Construeer het frame

Zodra je je hout op lengte hebt gezaagd, teken je zorgvuldig af waar je voorboorgaten moeten komen. We gebruikten twee schroeven voor elke verbinding om ervoor te zorgen dat het frame stevig blijft. Gebruik een boormachine om de voorboorgaten te maken, zorg ervoor dat de gaten elkaar niet overlappen zodat je schroeven niet in elkaar ploegen!

Gebruik je boormachine met een schroefbit om de linker- en rechterkant (rode en blauwe planken) in elkaar te zetten, vervolgens de basis en het dak (groene en lichtblauwe planken). Schroef deze stukken aan elkaar alsof de eenheid op zijn rug ligt en bevestig vervolgens de binnenste kolommen. Zet hem rechtop en meet, snijd en zet je planken en plantenbak vast.

Zorg ervoor dat je plantenbak precies even breed en diep is als je frame. Snijd twee identieke wiggen om een hoek van ongeveer 15 graden te maken, waarbij de wiggen minstens zo lang zijn als je buitenste diepteplanken (blauw).

Boor vier voorboorgaten voor elke wig volgens het bovenstaande diagram - twee om aan te sluiten op de basis van de plantenbak, twee om aan te sluiten op de bovenkant van het frame. Als een van deze langer is dan de lengte van je schroeven, kun je een uitsparing maken door een boor te gebruiken die breder is dan de schroefkop, zodat de schroef dieper in het hout kan gaan.

Bevestig eerst de wiggen aan de plantenbak en maak ze vervolgens vast aan het frame, waarbij je ervoor moet zorgen dat de bovenste voorrand niet over de voorkant van het frame uitsteekt.

Stap 2 - Zij-, achter- en basispanelen uitsnijden

Meet voor de zij- en achterpanelen de diepte en breedte van je afgewerkte frame. Zaag je latten op lengte met een cirkelzaag. Je wilt ook een extra paneel voor de voorkant, om de voorkant van de plantenbak te bedekken.

Meet voor de bodempanelen voor de vloer en planken de diepte van deze compartimenten. Je kunt deze latten in de lengte halveren om ze gelijkmatiger te laten passen.

Stap 3 - Panelen aan frame bevestigen

Plaats je panelen gelijkmatig langs het frame, laat een kleine opening voor luchtstroming en gebruik een spijkerpistool om ze te bevestigen. Vergeet niet om een veiligheidsbril en handschoenen te dragen als je een spijkerpistool gebruikt.

Terwijl het frame op zijn kant ligt, voeg je wielen of houten blokken toe aan de basis van het frame om het van de vloer te tillen en te beschermen tegen regen.

Zet het frame rechtop en bevestig de vloer- en schappanelen.

Stap 4 - Ruwe randen wegschuren

Gebruik een schuurmachine om ruwe randen te verwijderen. Als je hout onbehandeld is, voeg dan een beschermende vernis toe. Wij hebben ons meubel in zijn natuurlijke kleur gelaten, maar je kan een geschikte houtbeits of verf gebruiken om een andere afwerking te krijgen.

Stap 5 - Bekleed en vul je dakplantenbak

Bekleed je plantenbak met een waterdichte folie, vul hem met aarde en zet je planten erin.

Stap 6 - Ruim alle rommel op

Ruim zaagsel, gemorste aarde of takjes op en je kunt aan de slag! Hiervoor raden we een bladblazer aan.