Decoratieve schoorsteenmantel

Vaardigheidsniveau: Beginner

Een openhaard is zo’n niet te missen item in huis. Spijtig genoeg zijn deze er niet altijd! Noémie creëerde een DIY nep-openhaard met BLACK+DECKER gereedschap.

Deze kan ze overal neerzetten en maakt de ruimte toch dat tikkeltje meer thuis. Hier kom je van Noémie te weten hoe ze dit project realiseerde:

Wat heb je nodig :

  • MDF-platen met een dikte van 12 mm (ik heb alles op maat laten zagen in de doe-het-zelf-zaak; ze doen dat tegenwoordig bijna allemaal gratis. Ideaal voor als je daar thuis het materiaal niet voor hebt!) ; ik geef hieronder de afmetingen die u nodig heeft.
  • Een vuren plaat van 10 cm breed met een dikte van 1,2 cm (ik had een lengte nodig van bijna 1 meter) : die gebruiken we voor de plinten.
  • Houten lijstwerk : ik heb 2 verschillende soorten gekozen: één met een profiel (voor tegen de bovenplaat; hiervoor had ik iets meer dan 1m50 nodig), en de andere vlak (voor rond de haard; hiervoor had ik iets meer dan 2m10 nodig). Ik koos fijn lijstwerk voor een minimalistische touch, maar het is puur decoratief dus neem wat u zelf mooi vindt!
  • 23 metalen hoekankers
  • Schroeven van 12 mm (zodat ze niet doorheen de MDF-planken komen!)
  • Houtpasta
  • Houtlijm
  • Een paar lijmklemmen
  • Gereedschap: een schroevendraaier, een decoupeerzaag en een schuurmachine (je kunt mechanisch en niet-elektrisch gereedschap gebruiken, maar geloof me: met elektrisch gereedschap bespaar je veel tijd, en de afwerking ziet er veel beter uit! Thuis heb ik het assortiment van BLACK+DECKER met accu. De accu kan op alle gereedschappen worden aangesloten, wat bijzonder handig is voor dit soort DIY waar je van het ene gereedschap naar het andere gaat. Je hoeft geen schrik meer te hebben om per ongeluk een kabel door te zagen, je moet niet meer de hele tijd stekkers insteken of uittrekken, verlengkabels zoeken,... Je sluit de accu aan op het gereedschap dat je wil gebruiken, en hop, je bent vertrokken! Ik zou het voor geen goud meer willen missen!).

Stap-voor-stap tutorials

Stap 1.

You start by cutting the MDF boards to the right size. I bought a single 122 x 244 cm board (these are the standard sizes in my favourite DIY store), which I sawed into the following pieces:

  • 1 panel of 113 x 23 cm: this will be the top of the mantelpiece
  • 4 panels of 100 x 20 cm: these are the side and inside walls
  • 2 panelen van 100 x 25 cm: dit worden de verticale frontwanden
  • 1 paneel van 60 x 25 cm: dit wordt de horizontale frontwand van de schoorsteenmantel, in het midden boven de haard

De verkoper was maar wat blij dat ik een tekeningetje had gemaakt hoe hij moest zagen! Om hem het leven wat makkelijker te maken en om fouten te vermijden, raad ik u aan om hetzelfde te doen! Dit is mijn tekeningetje (en uiteraard heb ik de overschotten bewaard voor volgende projecten  ):

Daarmee krijg je een schoorsteenmantel met de volgende afmetingen:

Stap 2.

En dan gaan we de schoorsteenmantel nu in elkaar zetten.

Voor elke montage heb ik lijm, hoekankers en schroeven gebruikt: de lijm op zich is niet voldoende, maar het helpt wel om de MDF-platen correct en zo dicht mogelijk tegen elkaar te monteren.

Ik heb geen schroeven gebruikt op de randen van de MDF-platen, omdat de platen daar zouden kunnen splijten waardoor de structuur verzwakt. En met de lijm en de metalen hoekankers is dat echt niet nodig!

Begin met het monteren van de 2 pijlers van de schoorsteenmantel: elke pijler bestaat uit een paneel van 100 x 25 (midden) en twee panelen van 100 x 20.  In elke hoek heb ik 3 hoekankers geplaatst; zes per pijler.

Daarna kunnen we de pijlers met elkaar verbinden met een paneel van 60 x 25: zet de pijlers vlak, met het 25 cm brede oppervlak op de vloer. Plaats het paneel van 60 x 25 tussen de beide pijlers en schroef het vast met 2 hoekankers aan elke zijde.

Het is belangrijk dat dit zo vlak mogelijk gebeurt, op een egale ondergrond, zodat de naden tussen de platen zo vlak mogelijk en onzichtbaar zijn.

U kunt nu de schoorsteenmantel optillen, hem omdraaien (de bovenkant beneden, de onderkant boven), en hem op het paneel van 113 x 23 plaatsen dat als bovenblad zal dienen.

In de afmetingen die ik u heb gegeven, heb ik een marge van enkele centimeter gelaten aan 3 zijden (de 2 zijkanten en de voorkant) om het lijstwerk te kunnen plaatsen. Zorg er dus voor dat u de schoorsteen correct centreert op het bovenblad, en lijn enkel de achterkant uit (de 3 andere kanten steken een paar millimeter uit).

Zet alles vast met de resterende hoekankers (2 in elke pijler en 3 in het midden).

De structuur is klaar!

Stap 3.

Voor de afwerking gaan we de naden tussen de verschillende MDF-platen wegwerken:

  • schuur de zichtbare naden (met name die van de frontpanelen, zodat de overgang tussen de verschillende MDF-platen zo min mogelijk zichtbaar is). Ik heb er ook voor gekozen om de randen en de hoeken lichtjes te schuren, voor een zachtere, meer realistische uitstraling.
  • breng houtpasta aan om de gaten tussen sommige verbindingen op te vullen (met name op de zijkanten). Sommige houtpasta's moeten worden geschuurd na het drogen.

Stap 4.

Nu brengen we het lijstwerk aan: zaag de lijsten schuin af, zodat u mooie verbindingen krijgt (dit kunt u doen met de decoupeerzaag, maar ook met een handzaag en een verstekbak: een optimaal hulpmiddel voor perfecte verbindingen).

Bevestig ze met houtlijm, en plaats een paar lijmklemmen zodat alles op zijn plaats blijft zitten.

Ik heb ervoor gekozen om plinten aan te brengen op mijn schoorsteenmantel, om het een nog realistischere uitstraling te geven.  Mijn schoorsteenmantel heeft geen vaste plaats; hij gaat af en toe in de slaapkamer staan, en soms in de woonkamer. Helaas zijn de plinten in beide kamers niet even hoog, en ik heb dus gekozen voor plinten tussen de twee.

Ik heb 4 plinten op maat gezaagd, en heb ze op de onderkant van de pijlers gelijmd (let erop de hoeken schuin af te zagen: hiervoor heb ik de functie "blad op 45°" van mijn decoupeerzaag gebruikt: zó praktisch!).

Om ervoor te zorgen dat de schoorsteenmantel zo dicht mogelijk tegen de muur staat, is het belangrijk om  uitsparingen aan de achterzijde van de schoorsteenmantel te voorzien (op de 4 verticale panelen) zodat de plinten van de kamer eronder passen. Meet de plinten van de muur waar u de schoorsteenmantel wil plaatsen, en breng die afmetingen aan op de onderkant van de schoorsteenmantel: zaag de blokjes weg, en klaar!

Stap 5.

Nu kan onze schoorsteenmantel geschilderd worden: ik heb voor wit gekozen zodat de schoorsteenmantel perfect past bij mijn muren, maar u kunt ook perfect contrasterende kleuren kiezen: zwart, of een zacht grijs bijvoorbeeld!

Ik heb 3 laklagen Levis speciale meubelverf aangebracht: er is geen vernis nodig om het oppervlak te beschermen tegen stoten en krassen.

Het materiaal is erg absorberend; er zijn dus meer lagen nodig dan voor een normaal oppervlak. En zoals altijd: beter meerdere dunne lagen dan enkele dikke lagen  Ik heb eerst de hoeken en het lijstwerk geschilderd met een fijne ronde borstel, en daarna de grote oppervlakken met een kleine verfrol.

Stap 6. Resultaat

Tadaaa!

Ik vind het resultaat erg geslaagd; je zou denken dat het een echte schoorsteen is! Goed, de haard ontbreekt, da's waar  Maar ik vind het perfect om de illusie te wekken, het geeft de kamer een warme, elegante en cosy touch, en het is een ideale plek voor decoratie: plaats een paar van uw favoriete voorwerpen op het bovenblad, een paar kaders en wat kaarsen in de haard, een mooie mand met dekens en kussens ervoor,... Het vormt echt een prachtig geheel!

Originele bron: https://pierrepapierciseaux.be/diy/diy-70-une-fausse-cheminee/